Nasturcja jadalna to roślina bardzo lubiana przez Polaków, którzy często wybierają ją na swoje rabaty, do ogródków, a nawet na balkony. Nic w tym dziwnego, bo nasturcja jest łatwa w uprawie, mało wymagająca, a do tego bardzo odporna na złe warunki atmosferyczne, dlatego też cieszy kwiatami nawet do pierwszych przymrozków. Nasturcja właściwości to temat, który interesuje sporo osób, dlatego poniżej więcej na ten temat.
Nasturcja właściwości
Jakie właściwości ma nasturcja jadalna? Bardzo szerokie, dlatego warto o niej pamiętać i korzystać z niej, aby wspierać swoje zdrowie i dobre samopoczucie. Nasturcja jest znana od wieków i wykorzystywana w ziołolecznictwie w wielu kulturach. Jest też jadalna, jak sama nazwa wskazuje. Sporo osób wykorzystuje kwiaty nasturcji jako dodatek na przykład do sałatek albo zdobienia ciast i tortów. Poza kwiatostanami, które są piękne i naprawdę wyglądają atrakcyjnie jako dodatek do potraw, wykorzystać można też nasiona. Można przygotować je w zalewie, a następnie dodawać do dań na zimno lub ciepło. Walory smakowe tego dodatku są wysokie i warto je poznać.
Prozdrowotne właściwości nasturcji
Jakie są prozdrowotne właściwości nasturcji jadalnej? Po pierwsze jest ona uważana za jeden z najsilniej działających naturalnych antybiotyków, pomaga między innymi osobom mającym częste problemy z chorobami górnych dróg oddechowych. Nasturcja jest też uważana za roślinę o bardzo silnym działaniu przeciwwirusowym. Używa się jej między innymi podczas leczenia ran świeżych, ponieważ pomaga w łagodzeniu stanów zapalnych, zmniejszając ryzyko pojawienia się ropy. Ma sporo witaminy C, która wspiera organizm w radzeniu sobie z przeziębieniem, szkorbutem, innymi chorobami związanymi z niedoborem witaminy C. Wysuszone i zmielone pąki nasturcji bywają pomocą w przypadku osób, które cierpią na zaparcia, pomagają wyregulować wypróżnianie. Nasturcja to wspaniała roślina o tak szerokim działaniu, że warto mieć ją w pobliżu i korzystać w potrzebie. Jest piękna i ma działanie prozdrowotne.