Blendery kielichowe to bardzo praktyczne urządzenia kuchenne. Zapewniają wiele fantastycznych opcji. Dzięki nim twoja codzienna dieta na pewno stanie się zdrowsza, bo zdołasz wprowadzisz do niej świeże koktajle z zielonych liści i warzyw oraz białkowe szejki przygotowane na bazie odżywki białkowej, śmietanki i świeżych lub mrożonych owoców. Jeśli tylko zainwestujesz w porządny blender kielichowy, najprawdopodobniej będziesz korzystać z niego dosłownie codziennie albo przynajmniej kilka razy w tygodniu.
To urządzenie służy bowiem nie tylko do przygotowywania soków, szejków czy koktajli. Wykonasz w nim również zupy, które zmielisz na gładkie kremy, przygotujesz warzywne pasty oraz owocowe musy, którymi potem uzupełnisz dania obiadowe, śniadaniowe i kolacje. Prawdopodobnie już teraz przekonałeś się do zakupu blendera kielichowego. Wybierz jednak dobrze. Zobacz, jaki blender kielichowy naprawdę warto mieć i jak go wybrać spośród tysięcy przeróżnych produktów dostępnych na rynku.
Jednym z najważniejszych parametrów blendera, na który sam na pewno zwróciłbyś uwagę, jest jego pojemność. Im większa, tym lepiej? Akurat w tym przypadku niekoniecznie. Naczynia budujące blendery kielichowe potrafią być wręcz ogromne, bo te największe oferują ci pojemność wynoszącą nawet trzy litry! Standard to natomiast 1,5 – 2 litry. W pierwszej chwili najprawdopodobniej będziesz chciał sięgnąć po blender o pojemności trzech litrów, widząc w nim po prostu największy potencjał, ale niekoniecznie musi to być najlepszy wybór. Sam się nad tym zastanów.
Większa pojemność to większy kielich i tym samym większe zużycie wolnej przestrzeni. Teoretycznie blendery nie powinny być dużymi urządzeniami, ale te pozwalające na przygotowanie do trzech litrów płynów są tak kolosalne, że rozmiarami mogą równać się z małymi mikrofalówkami. A czy twoja kuchnia naprawdę jest na tyle duża, by pomieścić kolejny duży sprzęt kuchenny? Blendery kielichowe o pojemności trzech litrów rzadko kiedy są użytkowane w warunkach domowych. Raczej nie będziesz w stanie wykorzystać ich możliwości. W takim razie po co w ogóle po nie sięgać, skoro można wybrać coś mniejszego i równie funkcjonalnego?
Kolejna rzecz, na którą musisz zwrócić uwagę, gdy zaczynasz zastanawiać się na tym, jaki blender kielichowy wybrać, to rodzaj materiału zastosowanego w procesie produkcji. Tworzywo ma znaczenie. Blendery stojące najbardziej różnią się między sobą pod względem wykonania. Te, które kosztują najmniej i często pojawiają się podczas specjalnych ofert w dużych hipermarketach, na ogół tworzy się z materiałów sztucznych i to niestety tych o kiepskiej jakości. Nierzadko mają sporą domieszkę plastiku, który jest przecież jednym z gorszych materiałów na świecie.
Nie dość, że szkodzi naturalnemu środowisku, o czym teraz mówi się bardzo głośno, to jeszcze do tego praktycznie w ogóle nie jest odporny na uszkodzenia mechaniczne, dlatego też blender plastikowy może rozlecieć się na małe kawałeczki już po kilku użyciach. Poszukaj czegoś porządniejszego. Zwróć uwagę na szklane blendery, które umożliwiają kruszenie lodu, a przy tym są w pełni odporne na działanie różnych temperatur. Koszt? Niecałe dwieście złotych, także wciąż jest w miarę dobrze. A jeśli zależy ci na czymś wysoce gatunkowym, postaw na blendery wykonywane z tritanu, który praktycznie nie ma żadnych wad. To materiał wręcz doskonały.
Większość blenderów kielichowych pozwala ci mniej więcej na to samo, ale producenci tych urządzeń śmiało wprowadzają do nich coraz to ciekawsze udogodnienia, byleby tylko wyróżnić czymś swój produkt na rynku i przekonać do niego jeszcze większe grono klientów. Popatrz na te dodatkowe możliwości. Nowoczesne blendery dadzą ci możliwość szybkiego pokruszenia kostek lodu, zmiksowania nawet bardzo gorących produktów lub całych potraw, przygotowania past z orzeszków bądź soczewicy czy upłynnienia wybranego roztworu. Im więcej opcji, tym większa frajda z samego gotowania. Być może to właśnie nowoczesny blender kielichowy przekona cię do częstszego przesiadywania w kuchni.