Cukrzyca zaliczana jest dziś do chorób cywilizacyjnych podobnie, jak udar, zawał, depresja. Cukrzyca charakteryzuje się podwyższonym poziomem glukozy we krwi i określana jest hiperglikemią.
Wiele osób zastanawia się nad tym, jakim cudem dopadła ich cukrzyca i czym ona jest? Do wystąpienia cukrzycy dochodzi wtedy, gdy powstanie defekt jej produkcji lub defekt działania insuliny, która jest wydzielana przez trzustkę. Ludzie, którzy dopiero co zostali dotknięci cukrzycą zastanawiają się, jak ją leczyć i jaką stosować dietę, aby wspomóc organizm, a nie osłabiać go.
Jakie owoce można jeść przy cukrzycy, czy można jeść słodycze i ile posiłków trzeba jeść dziennie chorując na cukrzycę? Leczenie i dieta w cukrzycy są bardzo ważne. Cukrzycy nie można lekceważyć, gdyż przewlekła hipoglikemia uszkadza i zaburza pracę wielu narządów, jak na przykład oczu, serca, nerek. A nikomu nie trzeba tłumaczyć tego, jak ważny dla każdego z nas jest narząd wzroku, jak również serce, czy inne narządy w naszym ciele.
Co można jeszcze powiedzieć o cukrzycy?
Biorąc pod uwagę przyczyny powstania choroby cukrzycę dzieli się na dwa typy. Jest cukrzyca typu 1 i cukrzyca typu 2. Cukrzyca typu 1 zdarza się znacznie rzadziej niż ta typu 2. Ogólnie na świecie na cukrzycę choruje ponad 350 milionów ludzi, z czego aż niemalże w 90% jest to cukrzyca typu 2. Cukrzyca typu 1 polega na pierwotnym i niedostatecznym wydzielaniu insuliny. Mimo zachowania normalnej wrażliwości tkanek na ten hormon dochodzi do niskiej jego produkcji. Jest to czynnik niezależny od warunków zewnętrznych. Natomiast cukrzyca typu 2 jest najczęstszą formą cukrzycy i polega na zmniejszonej wrażliwości tkanek na insulinę.
W tym przypadku organizm wymaga nadmiernej ilości insuliny co przekracza zdolności produkcyjne trzustki. Wówczas dochodzi do upośledzenia trzustki, a nawet może dojść do zaprzestania produkowania insuliny przez trzustkę. Bardzo duży wpływ na rozwój cukrzycy typu 2 ma nadwaga i otyłość. Nadmierna liczba kilogramów niemalże zawsze niesie ze sobą mniej lub bardziej rozwiniętą cukrzycę. Poza cukrzycą otyłość uszkadza wszystkie organy w ciele człowieka. Cierpi na tym serce i cały układ krążenia, cierpi wątroba i nerki, a także kręgosłup i stawy. Dochodzi do przeciążenia stawów co objawia się bólem i niemożnością swobodnego poruszania. Poza tym przy cukrzycy może dojść do wielu powikłań, jak na przykład do stopy cukrzycowej, czy retinopatii będącej chorobą siatkówki oka.
W leczeniu cukrzycy bardzo ważne jest odpowiednie żywienie pacjenta. Odpowiednia dieta cukrzycowa pomoże uzyskać optymalne stężenie cholesterolu w surowicy krwi i optymalnych wartości ciśnienia tętniczego krwi. I co równie ważne pomoże utrzymać właściwą wagę ciała. Więc jakie owoce można jeść przy cukrzycy i jakie inne produkty są dozwolone do konsumpcji dla diabetyków? Odpowiadając ogólnie można powiedzieć, że cierpiącym na cukrzycę wolno jeść produkty żywnościowe o niskim indeksie glikemicznym.
Chory musi przyzwyczaić się do zdrowego żywienia. Co znaczy zdrowe żywienie? Na zdrowe odżywianie składa się ilość spożywanych w ciągu dnia posiłków, których powinno być kilka. Drugą ważną rzeczą jest regularność spożywania posiłków oraz właściwy dobór produktów żywnościowych, jak i ich ilość. Przy tym nie wolno zapominać o dostarczaniu organizmowi płynów i o aktywności fizycznej, która również w przypadku cukrzycy jest bardzo ważna.
Chory na cukrzycę może spożywać warzywa oraz owoce, a zwłaszcza te z niską zawartością węglowodanów. Z owoców w umiarkowanych ilościach można jeść cytryny, grejpfruty, brzoskwinie, pomarańcze, awokado, jabłka, maliny, truskawki, winogrona, porzeczki, gruszki, wiśnie. Diabetyk może jeść również naturalny nabiał, wiele warzyw, pieczywo, chude mięso.
Na zakończenie jeszcze trochę historii. Najstarszy opis dotyczący objawów cukrzycy pochodzi z 3 tysięcy lat przed nasza erą. Już opisane na papirusie objawy dotyczące pragnienia i częstego oddawania moczu świadczą, o chorych na cukrzyce ludziach żyjących w Starożytnym Egipcie i w Starożytnej Grecji.